مضرات قلیان
تصاویر و مطالب زیست شناسی(استان فارس -شهرستان جهرم)
درباره وبلاگ


به نام خدا . این وبلاگ جهت استفاده همه دوستداران زیست شناسی از راهنمایی تا دانشگاه ایجاد شده (نزدیک به 500عکس از بهترین تصاویر زیست شناسی وبقیه مطالب نوشتاری) امید وارم مورد توجه واقع گردد . هر صفحه این وبلاگ 30مطلب وبقیه با انتخاب شماره صفحه در پایین هر صفحه قابل دیدن خواهد بود؛.مهدی قدرت جهرمی.... ......اللهم صل علی محمد وآل محمدوعجل فرجهم .........التماس دعای خیر
آخرین مطالب
نويسندگان
جمعه 16 اسفند 1392برچسب:علمی, :: 9:8 قبل از ظهر :: نويسنده : مهدی قدرت جهرمی

 مضرات قلیان / هر پُك قلیان، یك لیتر دود سمی

"كشیدن یك یا دو بار قلیان در روز، فرد استفاده‌ كننده را دچار اعتیاد می ‌كند، در حالی ‌كه تصور غلط جامعه این است كه دود حاصل از قلیان از آب رد می‌ شود و مواد سمی آن از بین می‌ رود."

هر وعده قلیان برابر یك پاكت سیگار

مانند بسیارى از كشورهاى خاورمیانه، قلیان یكى از وسایل تفریحى رایج در ایران است كه اگرچه بارها از سوی مسئولان وزارت بهداشت و نیروی انتظامی مصرف آن در اماكن عمومی و به خصوص سفره‌خانه‌های سنتی منع شده،‌ اما ظاهراً به راحتی نمی ‌شود، شر آن را از چنین مكان‌هایی كم كرد.

متخصصان اعلام می‌ كنند كه مصرف‌ كنندگان قلیان، در هر بار مصرف، دود بسیار زیادتری را در مقایسه با كشیدن یك نخ سیگار دریافت می‌ كنند.

افراد سیگاری كه به طور متداول ‌8 تا ‌12 نخ سیگار در روز مصرف می‌ كنند، به طور متوسط با ‌40 تا ‌75 پُك كه به مدت ‌5 تا ‌7 دقیقه به طول می ‌انجامد، حدود ‌5 تا 6 لیتر دود استنشاق می‌ كنند و این در حالی ‌است كه مصرف ‌كننده ی قلیان در هر وعده مصرف كه به طور متداول ‌20 تا ‌80 دقیقه طول می ‌كشد، حدود ‌50 تا ‌200 پُك می ‌زند كه هر پك به طور متوسط حاوی ‌15/0 تا یك لیتر دود است.

دود به همراه رطوبت

دكتر ایرج خسرو‌نیا،‌ رئیس انجمن پزشكان داخلی ایران، با اشاره به اینكه دود قلیان همان مضرات سیگار را دارد، در مورد سایر عوارض كشیدن قلیان می‌ گوید:

"به دلیل مرطوب بودن راه‌های هوایی و مجرای خروج دود، قلیان می ‌تواند عامل مهمی جهت رشد میكروب ها و قارچ ها باشد.

تحقیقات اخیر نشان داده‌اند كه كشت مواد داخل لوله ی قلیان حاوی صدها نوع قارچ و میكروب بوده و این میكروب‌ها و قارچ ها به راحتی توسط دود، وارد دستگاه تنفس شده و ایجاد عفونت های مزمن می‌ كند.

 

در ابتدا شخص متوجه بیماری خود نمی ‌شود، ولی سال های بعد به دلیل نفوذ این قارچ ها و میكروب ها در لایه‌های مختلف ریه، بیماری هایی مثل برونشیت،‌ برونشكتازی،‌ آمفیزم ریه و در نهایت آسم ایجاد می شود. این در حالی است كه شخص هنگامی به بیماری خود پی می ‌برد كه متأسفانه چاره‌ای جز تحمل بیماری تا آخر عمر نخواهد داشت."

دكتر خسرونیا با اشاره به اینكه شخص مبتلا به بیماری‌های مختلف ریه اگر به استعمال دخانیات و كشیدن قلیان ادامه بدهد بدون شك مبتلا به سرطان ریه و دستگاه تنفسی خواهد شد، اضافه می ‌كند:"متأسفانه به اكثر تنباكو‌هایی كه در سال های اخیر به بازار آمده اسانس‌هایی اضافه می‌ شود كه این اسانس ها علاوه بر تحریك دستگاه تنفس موجب حساسیت و آلرژی می‌ گردد، بنابراین علاوه بر بیماری‌های ذكر شده، رینیت آلرژیك و سرفه‌های مزمن همراه با خلط را برای فرد به همراه دارد."

دود قلیان بیشتر از سیگار است

 

بنا به اعتقاد كارشناسان مصرف یک نخ سیگار بین 500 سی‌سی تا یک لیتر دود تولید می‌ کند، اما استفاده ی یک بار از قلیان 10 تا 20 لیتر دود تولید خواهد کرد. مدت زمان استعمال سیگار معمولاً 10 دقیقه است، اما قلیان با وجود دفعات کمتر استفاده در مقایسه با سیگار، در هر بار مصرف برای 40 تا 60 دقیقه استفاده می ‌شود. به این ترتیب اثرات مضر قلیان، كمتر از سیگار نیست، اما در فرهنگ جامعه ی ما به این حقیقت علمی توجهی نمی ‌شود.

دكتر خسرونیا با اشاره به اینكه حتی دیده شده والدین برای خندیدن و سرگرمی، نی قلیان را به دهان افراد زیر 5 سال هم گذاشته و آنها را وادار به قلیان كشیدن می ‌كنند، می‌ گوید: "رسانه‌ها باید آگاهی لازم را به مردم بدهند تا مردم لااقل از استعمال قلیان در مكان‌های عمومی و منازل، به خصوص اماكنی كه به فضای آزاد راه ندارند، خودداری كنند."

انتقال بیماری از طریق قلیان

اگر دود قلیان وارد ریه نشود و فقط از راه دهان خارج شود، آسیبی به ریه‌ها وارد نمی ‌شود! این جمله‌ای است كه از زبان بسیاری از مصرف ‌كنندگان قلیان شنیده می‌ شود.

دكتر خسرو‌نیا، در این باره می ‌گوید:

"این تصور، تصوری كاملاً غلط است، چون دود از طریق مخاط دهان و حنجره جذب بدن گشته و آثار سوء خود را می ‌گذارد. حتی در هوایی كه دود قلیان آزاد می ‌شود، افرادی كه قلیان نمی‌ كشند و در معرض دود قرار گرفته اند، در طولانی‌ مدت دچار عوارض آن خواهند شد."

دكتر شهرام آگاه،‌ متخصص داخلی و عضو هیأت علمی دانشگاه ایران نیز در مورد مصرف قلیان می‌ گوید: "بر خلاف تصور عمومی كه عده‌ای معتقدند وجود آب قلیان جلوی مواد مضر و سمی آن را می‌ گیرد،‌ بیشتر این مواد سمی از جمله نیكوتین و خاكستر وارد ریه می ‌شوند و به خاطر دَم‌های عمیقی كه فرد برای جذب دود می ‌زند،‌ تخریب‌های جدی به حبابچه‌های ریه وارد می‌ شود."

وی با اشاره به اینكه سرطان ریه،‌ سرطان لب و دهان و حنجره،‌ سرطان مری و معده،‌ لوزالمعده، كبد و سرطان روده بزرگ از عوارض بد‌خیم استفاده از سیگار و قلیان هستند،‌ در مورد عوارض خوش‌خیم آن می ‌گوید:

"این عوارض شامل زخم‌های گوارشی هستند. همچنین قلیان باعث ریفلاكس معده(برگشت اسید معده به مری) می ‌شود كه در نتیجه ی ‌آن فرد سوزش شدیدی در سر دل دارد و دچار تهوع می گردد. حتی بیماری ریفلاكس در بعضی موارد منجر به سرطان مری نیز می‌ شود."

به گفته ی وی میزان و عمق دَم در حركت دادن آب قلیان بسیار مهم است و قلیان با وجود اینکه کمتر مصرف می ‌شود، اما حجم دودی که از طریق آن وارد بدن می‌ شود، 10 تا 20 برابر دود ناشی از مصرف سیگار است.

بنا به گفته ی متخصصان دود استنشاق ‌شده از قلیان، نه تنها همه ی مواد سرطان ‌زای دود سیگار را دارا است، بلکه مونوکسیدکربن بیشتری هم دارد.

به علاوه، دود قلیان مجموعه‌ای از مواد سرطان ‌زای دیگر را دارد که ناشی از سوختن زغال است و خطر انتقال بیماری‌‌های عفونی مانند سل را نیز افزایش می ‌دهد.

دكتر آگاه با اشاره به اینكه نیكوتین نقش بسیار مهمی در میزان و نحوه ی مصرف مواد دخانی به عهده دارد،‌ می ‌گوید:

"تحقیقات ثابت كرده است افراد سیگاری تا زمانی كه میزان نیكوتین دریافتی در آنها به آستانه ی مورد نیاز برای رفع حالت وابستگی برسد، به كشیدن سیگار ادامه می ‌دهند. پس با فرض جذب بخشی از نیكوتین موجود در دود قلیان در اثر عبور آن از آب، مصرف‌ كنندگان قلیان برای رسیدن به آستانه ی ارضای وابستگی، با استنشاق مقادیر بسیار زیادتر دود، در معرض مقادیر بیشتری مواد شیمیایی سرطان‌زا و گازهای خطرناك مثل منو‌اكسید‌كربن قرار می گیرند.

این موضوع مصرف‌ كنندگان قلیان و اطرافیان آنها را كه در مواجهه با دود تحمیلی آن قرار دارند، همانند مصرف ‌كنندگان سیگار به انواع سرطان ها، بیماری های قلب و عروق، تنفسی و آثار سوء در دوران بارداری مبتلا خواهد ساخت."

هم اكنون سالانه 5 میلیون نفر در دنیا به علت استعمال دخانیات، جان خود را از دست می ‌دهند كه با ادامه ی این روند تا 20 سال آینده تعداد قربانیان به 10 میلیون نفر در سال می ‌رسد.

بر اساس تازه‌ترین آمارهای ملی نیز 3 درصد نوجوانان ایرانی سیگار می‌ كشند و 14 درصد آنان از سایر مواد دخانی و عمدتاً از قلیان استفاده می ‌كنند.

منبع : www.Tebyan.net

و در آخر هم یک کلام از خودم بگم که استعمال هیچ گونه دخانیاتی کمتر از سیگار ضرر نداره. حالا دیگه تصمیم با خودتونه.

قلیان نسبت به سیگار در زمینه کم بودن عوارض برتری ندارد

     

Top of Form


کارشناس معاونت غذا و دارو دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: گر چه قلیان به دفعات کمتر نسبت به سیگار مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما به اندازه سیگار برای بدن مضر است و در زمینه کم بودن میزان عوارض، هیچ برتری نسبت به سیگار ندارد.

 

دکتر سمیرا صدیقی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران، افزود: گر چه در سال‌های گذشته بیشتر افراد مسن به کشیدن قلیان اعتیاد داشتند اما متاسفانه اخیرا این جوانان و نوجوانان هستند که طرفداران اصلی قلیان را تشکیل می‌دهند.

وی بیان داشت: بر خلاف تصور مردم، استفاده از قلیان همچون سیگار خطر ابتلا به انواع سرطان‌های دهان، حنجره و ریه، بیماری قلبی و عروقی و بیماری مزمن انسداد ریوی را به شدت افزایش می‌دهد.

کارشناس معاونت غذا و دارو دانشکده علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: اسانس‌های افزوده شده به تنباکوهای موجود در بازار سبب تحریک سیستم تنفسی و بروز آلرژی‌های شدید در افراد می‌شوند.

صدیقی گفت: مطالعات نشان می‌دهد که نه تنها تمامی مواد سمی و سرطان‌زای موجود در سیگار در اثر کشیدن قلیان نیز تولید می‌شود، بلکه در اثر حرارت دیدن تنباکو در مجاورت زغال، مقادیر زیادی مونوکسید کربن و فلزات سنگین آزاد می‌شود که سبب بروز بیماری‌های مزمن و خطرناک می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: همچنین استفاده مشترک افراد از یک قلیان زمینه انتقال بیماری‌های عفونی واگیردار مانند هپاتیت را از طریق دهان ممکن می‌سازد و آلودگی تنباکوی مصرفی و حتی لوله قلیان به باکتری‌ها و قارچ‌ها زمینه ابتلا به بیماری‌های عفونی تنفسی را فراهم می‌کند.

کارشناس معاونت غذا دانشکده علوم پزشکی نیشابور یادآور شد: حجم دود تولید شده در اثر استفاده از قلیان چندین برابر حجم دود ناشی از استعمال سیگار است خصوصا اینکه مکش عمیق قلیان و باقی‌ماندن مواد سمی آن در ریه سبب آسیب‌های جدی به بافت ریه می‌شود.

صدیقی اضافه کرد: متاسفانه در برخی از محیط‌های تفریحی شاهد مصرف خانوادگی قلیان هستیم که با از بین رفتن قبح این کار و طبیعی شدن آن میان والدین و فرزندان، افراد به دفعات بیشتر به کشیدن قلیان روی می‌آورند و این خود سبب بروز وابستگی به نیکوتین می‌شود.

 

مضرات قلیان

مشاهده در قالب پی دی اف

چاپ

فرستادن به ایمیل

 

           

 

 
 

مضرات قلیان
قليان يک لوله آبي است که براي کشيدن تنباکو از طريق آب سرد استفاده مي‌شود. تنباکو در کاسه‌اي که در بالاي آن قرار مي‌گيرد و از طريق زغال‌هايي که روي کاسه تنباکو قرار داده مي‌شود، داغ شده و دود از طريق آب که در پايين آن قرار دارد، فيلتر مي‌شود. تنباکوي مورد استفاده براي قليان، تنباکويي مرطوب و چسبناک است که در عسل و شيره خيسانده مي‌شود و بطور معمول با طعم هاي مختلفي از قبيل سيب، هلو، نارگيل، انبه، نعناع و توت‌فرنگي به فروش مي رسد.

از جنبه‌هاي نگران‌کننده قليان اين است که سابقاً در کشورهايي مثل پاکستان و هند توسط افراد سالخورده‌اي که در روستاها زندگي‌ مي‌کردند استفاده مي‌شد اما اخيراً بيشتر در مناطق شهري ايران بشکل همه گير مورد استفاده قرار مي‌گيرد. مهمتر اينکه رستوران‌هاي شهري زيادي آن را براي مشتريان خود سرو مي‌کنند.

يک سري باورهاي نادرست و واقعيت درباره کشيدن قليان وجود دارد که آنها را براي شما دوستان بيان مي کنيم:

بــاور غلط اول : از آنجا که تنباکوي قليان از طريق آب فيلتر مي‌شود، کليه مواد مضر آن تصفيه مي‌شود.

واقعيت اول : کشيدن تنباکو از طريق آب، مواد سرطان‌زاي آن را تصفيه نمي‌کند. اين دود مي‌تواند به اندازه دود سيگار اثر مخرب بر روي ريه و قلب داشته باشد.

بــاور غلط دوم : استنشاق دود قليان ريه‌ها را نمي‌سوزاند، به همين دليل مضر نيست.

واقعيت دوم : دود قليان وقتي استنشاق مي‌شود، ريه‌ها را نمي‌سوزاند، زيرا از طريق آبي که در پايين آن قرار دارد خنک مي‌شود. با اينکه دود خنک مي‌شود، اما هنوز هم حاوي مواد سرطان‌زايي است که براي بدن مضر است.

بــاور غلط سوم : کشيدن قليان سالم‌تر از کشيدن سيگار است.

واقعيت سوم : دود قليان به همان اندازه دود سيگار مضر است. قليان به طريقي متفاوت دود توليد مي‌‌کند: دود سيگار از سوختن تنباکو ايجاد مي‌شود، در حالي که دود قليان از طريق گرم شدن تنباکويي که در کاسه‌ي بالاي آن قرار دارد از طريق زغال توليد مي‌شود. محصول نهايي آن يعني دود يکسان است که حاوي مواد سرطان‌زا است.

بــاور غلط چهارم : کشيدن قليان به اندازه کشيدن سيگار اعتيادآور نيست، زيرا نيکوتين در خود ندارد.

واقعيت چهارم : تنباکوي قليان هم مثل تنباکوهاي معمولي حاوي نيکوتين است. در واقع، در يک جلسه 60 دقيقه‌اي قليان، فرد در معرض حجم دودي 100 تا 200 مرتبه بيشتر از يک سيگار قرار مي‌گيرد.

بــاور غلط پنجم : تنباکوي گياهي قليان سالم‌تر از تنباکوي معمولي است.

واقعيت پنجم : اين هم مثل کشيدن سيگار گياهي يا "طبيعي"، فرد را در معرض مواد سرطان‌زا قرار مي‌دهد.

-
کشيدن قليان چه ضررهايي براي سلامتي دارد ؟

مصرف قليان آشکارا نشان داده است که تاثيرات مضري بر دو عضو حياتي بدن به نام ريه‌ها و قلب دارد. سرطان ريه، سرطان مري، بيماري انسدادي ريوي مزمن، آمفيزم، پايين بودن وزن هنگام تولد نوزاد، افزايش حملات آسم و ذات‌الريه برخي از خطرات مربوط به کشيدن قليان هستند.

ميزان و عمق دَم در حرکت دادن آب قليان بسيار مهم است و قليان با وجود اينکه کمتر مصرف مي ‌شود، اما حجم دودي که از طريق آن وارد بدن مي‌ شود، 10 تا 20 برابر دود ناشي از مصرف سيگار است.

ساير خطراتي که در کشيدن سيگار مشاهده نمي شود، ولي در کشيدن قليان وجود دارد، بيماري‌هاي عفوني مثل هپاتيت ب (در اثر استفاده مشترک از شيلنگ قليان) و افزودن الکل يا داروهاي روان‌گردان به تنباکوي قليان است.

دود تنباکو حتي بعد از اينکه از آب رد مي‌شود هنوز حاوي سطح بالايي از ترکيبات سمي مثل مونوکسيدکربن، قلزات سنگين و موادشيميايي سرطان‌زا است.

تحقيقات همچنين نشان داده است که پس از 45 دقيقه استفاده از دود قليان، مونوکسيد کربن، نيکوتين پلاسما و ضربان قلب به شدت بالا مي‌رود.

استفاده از قليان در کنار سرطان ريه با افزايش احتمال ابتلا به سرطان دهان و مثانه نيز همراه است.

يک تحقيق نشان داده است که کشيدن قليان خطر ابتلا به سل ريوي را افزايش مي‌دهد.

مخصوصاً کودکان در مقابل تاثيرات مضر قليان آسيب‌پذير هستند. اگر در محلي باشند که در آن قليان کشيده مي‌شود، احتمال ايجاد عفونت‌هاي ريوي، آسم و سندرم مرگ ناگهاني کودک در آنها افزايش مي‌يابد.

متأسفانه به اکثر تنباکو‌هايي که در سال هاي اخير به بازار آمده اسانس‌هايي اضافه مي‌ شود که اين اسانس ها علاوه بر تحريک دستگاه تنفس موجب حساسيت و آلرژي مي‌ گردد، بنابراين علاوه بر بيماري‌هاي ذکر شده، رينيت آلرژيک و سرفه‌هاي مزمن همراه با خلط را براي فرد به همراه دارد.

اين تصور، تصوري کاملاً غلط است که اگر دود قليان وارد ريه نشود و فقط از راه دهان خارج شود، آسيبي به ريه‌ها نمي رساند، چون دود از طريق مخاط دهان و حنجره جذب بدن گشته و آثار سوء خود را مي ‌گذارد.

نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





پيوندها